Inspiratie

Padwerk (www.padwerk.nl) is al 15 jaar een grote inspiratiebron voor me. Padwerk omschrijft zichzelf als ‘een persoonlijke, psychologische weg om dichter bij jezelf te komen, je te ontplooien, als ook een transpersoonlijk streven om bij God te komen’. Over God zegt Padwerk: ‘het gaat hierbij niet om het gepersonifieerde godsbegrip dat gehanteerd wordt door diverse religieuze groeperingen, maar om de zuiverste levensenergie die in ieder van ons, om ons heen en in alles aanwezig is’.

Zijnsoriëntatie (www.schoolvoorzijnsorientatie.nl) ken ik nog maar een paar jaar. Het is ‘een integraal levenskunstpad waarin spirituele beoefening en elementen van psychologie/psychotherapie gecombineerd zijn’. Net als Padwerk vind ik het een mooie weg op het gebied van bewustzijnsontwikkeling.

PRI (www.prionline.nl) is een gestructureerde, concrete therapievorm, waarbij je leert zelfstandig innerlijke stromen (gedachten, emoties en reacties) te herkennen door zelfobservatie.

Bij genoemde inspiratiebronnen gaat het vooral om het doorzien van (in je jeugd effectieve, maar eenmaal volwassen) destructieve patronen, die in het dagelijkse leven nog steeds hun uitwerking hebben. Het kenmerk van ieder patroon is dat het begrensd is. De uitnodiging voor mij is altijd geweest om die begrenzing steeds een beetje meer op te rekken en meer en meer mijn eigen weg te zoeken: hoe wil ik zijn, wat wil ik doen?

Sleutelwoorden zijn: patronen herkennen en erkennen; onderliggende pijn voelen waardoor de pijn beetje bij beetje kan oplossen; patronen durven loslaten en meer gaan leven vanuit je verlangens.

Reacties zijn gesloten.